AUR și ASUR sărbătoresc Ziua Internaţională a Umanismului

”Cărarea Gândurilor” și proiecţii de filme în weekend-ul 18-19 iunie cu ocazia Zilei Internaţionale a Umanismului

Asociaţia Umanistă Română și Asociaţia Secular-Umanistă din România organizează în weekend-ul 18-19 iunie o serie de evenimente care marchează Ziua Internaţională a Umanismului, în București, Cluj-Napoca și Galaţi.

Astfel, sâmbătă, 18 iunie, umaniștii din cele 3 orașe organizează evenimentul ”Cărarea Gândurilor” în Parcul Tineretului din București, Parcul Central din Cluj, respectiv Faleza Dunării din Galaţi. Evenimentul își propune promovarea principiilor umanismului și creșterea vizibilitatăţii conceptelor ”etic”, ”moral”, ”raţional”, sau ”drepturile omului” în spaţiul public. Voluntarii celor două organizaţii vor interacţiona cu publicul, vor oferi informaţii și vor dezbate aceste concepte în aer liber.

Fiecare oraș are o pagină de facebook dedicată unde puteţi afla mai multe detalii despre evenimentul de promovare a Zilei Internaţionale a Umanismului:

București

Cluj-Napoca

Galaţi

La București, Ziua Internaţională a Umanismului continuă pe 19 iunie, de la ora 19:00, cu o proiecţie de scurtmetraje, în Piua Book Bar, aflat pe strada Dionisie Lupu, nr.76. Selecţia de filme cuprinde tematici promovate de umanism, precum drepturile minorităţilor, libertatea de exprimare, promovarea raţiunii și a unei conștiinţe raţionale, iar proiecţia va fi urmată de o discuţie între membrii organizaţiilor umaniste și public. Pagina evenimentului poate fi accesată aici.

Umanismul este o concepţie de viaţă bazată pe umanitate și raţiune. Umaniștii consideră că valorile morale sunt fondate doar pe natura umană și pe experienţă și că obiectivele moralităţii ar trebui să fie bunăstarea umană, fericirea și împlinirea personală. Deciziile umaniștilor se bazează pe dovezile disponibile și pe evaluarea rezultatelor acţiunilor noastre, nu pe dogme sau texte sacre. Umaniștii cred că avem o singură viaţă și este responsabilitatea noastră să o trăim într-o manieră înfloritoare.

Evenimentele organizate cu ocazia Zilei Internaţională a Umanismului fac parte din proiectul ”Umanism în România” (www.umanismromania.ro), implementat de Asociaţia Umanistă Română și Asociaţia Secular-Umanistă din România, cu sprijinul Human Etisk Forbund, din Norvegia.

 

Cristina Iacob

Comentarii