De ziua României, îi facem cadou blogul umanist

de ce un blog umanist

Vrem, nu vrem, trăim azi într-o societate foarte polarizată. Mentalităţile diferite tind mai degrabă să se izbească decât să dialogheze în România actuală. În 2016, în pragul alegerilor pentru un nou Parlament, ideea valorilor pe care le avem fiecare a devenit una din ce în ce mai importantă. Vrem să fim progresiști, sau conservatori? Să acceptăm pluralitatea de credinţe, religii, etnii, modalităţi de petrecere a timpului liber, sau să ne enclavizăm și să luptăm pentru a păstra caracteristicile tradiţionale ale poporului român? Fiecare dintre noi putem da răspunsuri diferite la aceste întrebări, dar noi, editorii din spatele blogului Umanism România, credem că dialogul real este necesar și că avem nevoie de un spaţiu în care să rămână scrise pentru consultarea ulterioară și opiniile umaniștilor români.

Cine sunt umaniștii și ce vor ei?

Curentul umanist a apărut în perioada renascentistă (secolele XIV-XVI), în Europa de Vest. A fost un curent care nu viza doar elitele, ci și masele, care urmărea formarea unor cetăţeni capabili să vorbească și să se exprime în scris într-un mod clar, care să le permită să se implice în viaţa comunităţii prin promovarea de acţiuni virtuoase. Acest lucru se obţinea prin studierea materiilor umaniste, precum gramatica, retorica, istoria, poezia și filozofia morală.

Curentul umanist modern, denumit și umanism secular, are parţial aceleași deziderate: implicarea individului în viaţa societăţii prin acţiuni virtuoase, dialogul și comunicarea pentru a se ajunge la cele mai corecte decizii pentru toţi membrii comunităţii. Ce are în plus acest nou umanism este latura seculară, și anume credinţa că moralitatea umană nu se desprinde din credinţa într-o fiinţă supremă. Omul își creează propriul sistem de valori și propria morală și acţiunile fiecăruia dintre noi pot influenţa în bine societatea.

Un alt principiu de bază al umanismului modern este gândirea critică. Gândirea critică este o ”armă” redutabilă în cunoașterea mediului nostru înconjurător. Este un instrument care ne ajută să ne punem întrebările potrivite, să înţelegem natura și oamenii din jurul nostru și să nu cădem pradă capcanelor, șarlatanilor și a informaţiilor false. Așa cum respingem ideea de divinităţi care ne influenţează existenţa, respingem și ideea de forţe oculte, misterioase, din afara legilor fizicii și biologiei, care ne guvernează.

Ce vrem noi pentru societate?

Ne dorim o societate în care fiecare persoană să se simtă un agent capabil al schimbării. O societate inclusivă, în care drepturile de bază ale omului să fie respectate pentru toată lumea, indiferent de vârstă, sex, etnie, religie sau orientare sexuală. O societate în care fiecare copil și adult are acces la educaţie de calitate care să-i permită să trăiască o viaţă fericită, împlinită și productivă.

Ce vei putea citi pe blog?

Aici vei găsi articole informative și editoriale, pe subiecte actuale din societatea românească, dar și pe scena internaţională, scrise dintr-o perspectivă umanistă. Fiind mai mulţi editori, și opiniile noastre vor fi nuanţate și influenţate de experienţele personale. Dar firul roșu care va ghida toate materialele va fi aderenţa noastră la valorile umaniste.

Blogul umanist este un proiect comun al organizaţiilor ASUR (Asociaţia Secular-Umanistă din România) și AUR (Asociaţia Umanistă Română). Cele două asociaţii au oferit această platformă de dialog la care ești invitat/ă să contribui atât cu comentarii cât și cu materiale proprii.

Acestea fiind spuse, nu ne rămâne decât să îţi urăm lectură plăcută!

Raluca Ciocian
Membră ASUR (Asociaţia Secular-Umanistă din România). Absolventă de știinţe politice. Voluntar și activist civic. Interesată de drepturile omului și ecologie. Pasionată de călătorii.

Comentarii