Secretul penajului luminos al păsărilor colibri a fost descoperit de oamenii de știinţă

Secretul penajului viu colorat al colibrilor a fost descifrat de oamenii de știinţă, într-un studiu ale cărui rezultate au fost publicate în revista Evolution.

Deși există multe specii de păsări cu penaj strălucitor, niciuna nu este la fel de iridescentă și strălucitoare precum colibri iar până de curând cercetătorii nu au avut o explicaţie. Un nou studiu însă, arată că deși penele lor au același pigment de bază ca toate celelalte păsări colorate, structura specială a penelor lor care conţin pigmenţii, le permite să reflecte acel curcubeu de lumină.

Întrebarile care au stat la baza acestui studiu realizat de dr. Chad Eliason, de la Muzeul Field din Chicago, au fost: de ce anumite grupuri de păsări sunt mai colorate decât altele? De ce colibri sunt atât de coloraţi și ce factor înfluenţează coloritul? Este mediul înconjurător, este selecţia sexuală? Sau este ceva legat de mecanismele interne, fizica și modul în care sunt produse culorile?

Toate penele păsărilor sunt făcute din cheratină, același material din care sunt făcute părul și unghiile, și conţin melanozomi care produc structuri de pigmenţi. Echipa de la Muzeul Field din Chicago a examinat penele a 35 de specii de colibri cu microscoape electronice și le-a comparat cu penele altor păsări viu colorate, precum raţele cu cap negru.

Cercetătorii au descoperit că raţele au melanozomi în formă de trunchi de copac simple, însă melanozomii colibrilor sunt plani și rotunjiţi, cu o mulţime de bule mici de aer care reflectă lumina. Forma aplatizată și bulele de aer creează un ansamblu mai complex de suprafeţe, astfel încât atunci când o rază de lumină atinge acea suprafţă, este reflectată și produce iridescenţă.

Roxana Pirnea

Comentarii