Temperatura medie a corpului uman a scăzut în ultimii 150 de ani

Temperatura medie a corpului uman a scăzut pe durata ultimilor 150 de ani, potrivit unor măsurători efectuate în cadrul mai multor baze de date, din perioade diferite, se arată într-un studiu publicat pe platforma eLife, citat de New York Times .

Astfel, din 1851, atunci când standardul pentru temperatura medie a corpului uman a fost fixat la 37 de grade Celsius, sau 98,6 grade Farenheit, acesta a scăzut la circa 36,3 grade Celsius, sau 97,5 grade Farenheit, se arată în studiul citat.

Consecinţele scăderii temperaturii medii a corpului nu au fost încă analizate, însă potrivit Dr. Julie Parsonnet, conducătorul știinţific al studiului, profesor de medicină la Stanford, aceasta poate reprezenta un indiciu al evoluţiei fizologice a omenirii. ”Ce înseamnă asta cu adevărat? Nu pot să afirm. Nu ne-am dat seama încă cum să privim acest aspect”, a afirmat dr. Parsonnet.

Studiul a fost efectuat pe analizarea a 3 baze de date: prima, conţinând 23.710 înregistrări efectuate în perioada 1862-1930 pe veterani ai războiului civil din Statele Unite ale Americii, o a doua cu 15.301 înregistrări efectuate cu ocazia unei monitorizări naţionale pe sănătate, între 1971 și 1975, respectiv o a treia cu 150.280 de înregistrări realizată de Universitatea Stanford, între 2007 și 2017.

Motivele pentru care au fost constatate aceste modificări nu sunt clare, însă cercetătorii sugerează că o parte dintre cauze sunt reprezentate de îmbunătăţirea standardelor sanitare, a sănătăţii dentare și a stărilor medicale în general, care au redus inflamaţiile cronice, precum și temperaturile constante cu care corpul uman a ajuns să fie obișnuit prin folosirea aparatelor de aer condiţionat sau de încălzire centrală.

Roxana Pirnea

Comentarii