Zece contribuţii știinţifice din timpul pandemiei

Viaţa în timpul unei pandemii globale are o calitate suprarealistă, iar prezenţa reţelelor de socializare și aportul constant de știri pot face acest lucru deosebit de greu, mai ales dacă vă simţiţi deja anxioși. Așadar, am reunit o mică serie de știri știinţifice recente pe care le considerăm inspirate, încurajatoare și demne de remarcat.

1. Tehnica CRISPR a folosită pentru prima dară pentru a trata o formă genetică de orbire

Pentru prima dată, chirurgii de la Instututul de Sănătate și Știinţă din Oregon (Oregon Health&Science Institute) au folosit tehnica CRISPR (Clustered Regularly Interspaced Short Palindromic Repeats) de editare a genelor pentru a încerca să vindece amauroza congenitală Leber, o afecţiune genetică rară care provoacă orbire în copilăria timpurie.

În timp ce așteptăm rezultate cu privire la modul în care s-a rezolvat acest experiment, această realizare se alătură unei liste de alte utilizări medicale ale tehnicii, inclusiv căutarea unei vindecări a bolii Huntington, herpes, HIV și imunoterapie pentru unele tipuri de cancer. Trăind într-o perioadă în care cercetătorii medicali au la dispoziţie acest instrument puternic este cu siguranţă o veste bună.

2. Stocul din depozitul arctic de seminţe de la Svalbard a fost îmbogăţit

Au fost adăugate încă 60.000 de probe de seminţe la Svalbard Global Seed Vault, depozitul de seminţe care se află în arhipelagul Svalbard din Norvegia. A fost adăugat inclusiv primul set de seminţe moștenite de către un trib indigen din SUA.

Creșterea depunerilor de probe în acest depozit de seminţe reflectă îngrijorarea din ce în ce mai mare la nivel mondial în ceea ce privește pierderea potenţială a biodiversităţii și securităţii alimentare, însă aceste acţiuni demonstrează și un angajament faţă de generaţiile noastre viitoare.

3. Un potenţial vaccin antigripal universal a trecut un set important de studii clinice

Tulpinile de virus care provoacă gripa își modifică foarte rapid structura, astfel că acestea depășesc în mod constant capacitatea noastră de a ne imuniza împotriva lor. Prin urmare, avem nevoie de vaccinuri gripale anuale pentru a rămâne în faţa bolii. Un vaccin antigripal „universal” ne-ar oferi un avantaj uriaș în această cursă și acum există un candidat cu adevărat promiţător.

Vaccinul, numit FLU-v, a trecut cu succes studiile clinice din faza I și faza II, demonstrându-și siguranţa la subiecţii umani. Stdiul a fost publicat în revitsta Annals of internal Medicine. Așteptăm însă să vedem rezultatele următoarei faze de încercări.

4. Au fost inventate lentile de contact care corectează daltonismul

Un nou tip de lentilă de contact ar putea restabili limitele spectrului de culori la persoanele ai căror ochi se străduiesc să distingă nuanţele de verde și roșu, afecţiune cunoscută sub numele de daltonism.

Această tehnologie nemaipomenită există deja în anumiţi ochelari de soare inteligent concepuţi. În curând, oamenii ar putea avea acces la aceasta, într-o formă extrem de convenabilă, datorită unei echipe de ingineri de la Universitatea Tel Aviv.

5. Un nou pacient a fost declarat vindecat de HIV

Cercetătorii au anunţat că pentru a doua oară, un pacient care transportă virusul HIV a fost declarat vindecat, fără urme de infecţie în sângele său, la 30 de luni după ce a oprit tratamentul tradiţional, urmând un tip specializat de terapie cu celule stem.

Realizarea nu constituie un remediu generalizat, deoarece pacientul a avut și un tip de limfom care i-a permis să primească acest tratament experimental. Acest succes demonstrează o adevărată descoperire în știinţa medicală, arătând că oamenii de știinţă sunt capabili să împingă graniţele ca niciodată.

6. Niue a fost numită prima ţară din lume fără poluare articifială de lumină

Micuţa naţiune din Pacificul de Sud, Niue, a primit recent o onoare unică devenind prima ţară care a fost acreditată oficial de către International Dark-Sky Association (IDA). Aceasta este o organizaţie non-profit pentru conservarea mediului nocturn întunecat în mod natural, apărând-o de tulburările intruzive ale poluării artificiale de lumină.

Nu există niciun rezutate al cercetării știinţifice care să evidenţieze efectele negative ale poluării luminoase, fie asupra animalelor, plantelor sau asupra sănătăţii umane. Această onoare subliniază importanţa căutării unui cer nocturn cu adevărat întunecat.

7. O nouă metodă pentru producerea combustibililor cu hidrogen

O echipă de cercetători fin Tokyo a fostă găsită o metodă curată pentru producerea de combustibil cu hidrogen, de 25 de ori mai eficientă. În prezent, combustibilul cu hidrogen pare una dintre opţiunile cele mai promiţătoare, însă numai dacă am putea să-l producem ieftin și fără a avea nevoie de cantităţi imense.

Cercetătorii din Tokyo au reușit să facă acest lucru, rafinând o metodă care produce combustibil cu hidrogen folosind doar câteva ingrediente de bază, inclusiv lumina și un anumit tip de rugină. Un nou studiu arată că această metodă produce de 25 de ori mai mult hidrogen decât metodele existente.

8. Tehnologia nouă pentru folosirea surselor regenerabile de energie

Vorbind despre sustenabilitate, una dintre cele mai mari provocări pentru adoptarea pe scară largă a surselor regenerabile de energie, rămâne problema depozitării acesteia la scară largă. Cu toate acestea, a fost găsită o soluţie excelentă la această problemă – pompe pentru stocarea energiei termice. Această abordare stochează electricitatea transformând-o în căldură, transformând-o apoi în electricitate atunci când este nevoie, folosind un motor.

Acest tip de depozitare poate fi construit în multe locuri și folosește principii termodinamice pentru stocarea energiei electrice sub formă de căldură. Și partea cea mai bună este că acesta metodă este deja în stadiul de testare.

9. A fost retrasă o lucrare știinţifică care învinuiește Soarele pentru schimbările climatice

În iunie 2019, o lucrare ciudată a făcut valuri după ce a fost publicată în Scientific Reports. Comunitatea știinţifică și-a exprimat rapid preocupările în legătură cu acest studiu defectuos, care susţinea că mișcările soarelui au fost adevărata cauză a încălzirii globale antropice.

Acum, redactorii cunoscutului jurnal au corectat lucrarea știinţifică, emitând o notificare de retragere care explică erorile, arătând că, chiar dacă o informaţie incorectă scapă la evluarea iniţială, procesul știinţific este încă suficient de riguros pentru a remedia greșeala.

10. Există 76 de soluţii disponibile în acest moment care pot încetini schimbările climatice

Un nou raport al organizaţiei non-profit Project Drawdown a subliniat 76 de soluţii extraordinare pe care le are deja lumea la îndemână, dacă dorim să încetinim schimbările climatice. Aceste strategii – de la schimbarea mijloacelor noastre de producţie de energie, la reducerea risipei alimentare și abilitarea femeilor – se întind pe toate sectoarele, și mai mult decât atât, aceste soluţii sunt de fapt mai ieftine decât menţinerea unui status quo (cunoscut și sub numele de „a nu face nimic”).

Roxana Pirnea

Comentarii