Emiratele Arabe Unite – primul stat arab care trimite o misiune spaţială de cercetare a planetei Marte

Un articol realizat de Ioana Răducanu pentru Jurnalul Umanist.

Sonda robotică „Al-Amal” (în traducere: „Hope” sau „Speranţa”) a fost echipată cu anumite instrumente special create pentru studierea climei si vremii planetei Marte.

Această sondă spaţială e pe cale să ajungă în preajma planetei roșii pe data de 9 februarie 2021, dar nu va ateriza pe suprafaţa corpului ceresc. Scopul misiunii este de a examina dinamica atmosferică a planetei de-a lungul unui întreg an marţian (echivalent cu 687 de zile pe Pământ) și de a prelua informaţii referitoare la climatul marţian. 

Cea de-a treia și ultima manevră majoră de corectare a traiectoriei a fost aplicată pe 10 noiembrie, urmând ca realizarea în luna decembrie a unei manevre minore să determine inserţia sondei în structurile orbitale ale planetei Marte în anul 2021. Dacă totul decurge conform planului, echipa responsabilă pentru desfășurarea misiunii va putea să înceapă cercetarea spaţiului interplanetar și să facă observaţii privind condiţiile de pe Marte. 

Odată atinsă destinaţia, Emiratele Arabe Unite vor deveni cea de-a cincea regiune globală, după Statele Unite, Rusia, Europa și India, care va avea șansa de a studia îndeaproape modul de a exista și funcţiona specific planetei roșii. În afară de „Al-Amal”, alte două misiuni spaţiale spre Marte au fost lansate de către China (o rachetă spaţială construită special pentru a ateriza pe suprafaţa planetei) și SUA (o navă spaţială robotică de la NASA al cărei obiectiv este de a căuta semne de viaţă pe Marte) în aceeași perioadă. 

Vehiculul fără pilot lansat de Emiratele Arabe Unite a decolat spre Marte, luni 20 iulie 2020, de la baza spaţială Tanegashima, situată în sud-vestul Japoniei. Lansarea sa a putut fi urmărită online prin transmisie live. Misiunea emirateză, finanţată din fonduri guvernamentale prin intermediul Agenţiei Spaţiale Emirateze, reprezintă prima cercetare interplanetară realizată de o naţiune arabă, ideea fiind dezvoltată de o echipă coordonată de Centrul Spaţial Mohammed bin Rashid din Dubai. 

sursă info: theguardian.com.

sursă foto: reuters.com, credit Kyodo.

Jurnal Umanist

Comentarii