Intensificarea cercetărilor privind metodele contraceptive, o necesitate

Un articol realizat de Ioana Răducanu pentru Jurnalul Umanist.

Având în vedere nivelul scăzut de cercetări și analize dedicate subiectului metodelor contraceptive din ultimele decenii, este nevoie de mai multe studii și de noi soluţii care să ajute femeile să ducă o viaţă confortabilă, mai sigură, cu mai puţine griji și riscuri implicate.

Ce rezultate indică studiile și sondajele de opinie?

Potrivit ONU (United Nations Population Division. Estimates and Projections of Family Planning Indicators 2020: Regions: UN, 2020), la nivel global, aproape jumătate dintre femei aparţinând grupelor de vârste în care reproducerea este posibilă folosesc metode contraceptive. Alte 171 de milioane de femei (aprox. 1/11 femei) cu vârste cuprinse între 15 și 49 de ani nu folosesc soluţiile contraceptive disponibile pe piaţă, însă își doresc să evite posibile sarcini. Fie ele metode hormonale sau non-hormonale, reticenţă în a utiliza opţiunile contraceptive este provocată de anumiţi factori, incluzând efectele secundare ale acestora (sângerări menstruale neregulate, dureri de cap, acnee, creșteri în greutate, depresie și alte schimbări de stare), precum și ineficienţa lor în unele cazuri (prezervativele masculine nu previn întotdeauna o sarcină: în primul an de folosire a prezervativului, aproximativ 13% dintre femei rămân însărcinate – Trussell, J., Aiken, A. R. A., Micks, E. & Guthrie, K. A. in Contraceptive Technology 21st edn, 2018), dar și gradul lor crescut de inaccesibilitate pentru unele persoane. 

Aplicaţia Clue și shapefuturect.org au organizat un sondaj în care un număr de 100 000 de femei din aproape 200 de ţări au răspuns la întrebări în prima lună de la lansarea acestuia în legătură cu metodele contraceptive preferate de acestea. Analiza preliminară sugerează că o serie de efecte secundare, în special modificări ale dispoziţiei, schimbări fizice precum acneea, creșteri în greutate de 2 – 4.5 kilograme, pierderea părului și scăderea dorinţei sexuale i-ar determina pe respondenţi să nu mai folosească vreo metodă. Rezultate similare a indicat și theldown.com. 

Neutilizarea, folosirea incorectă sau ineficienţa contracepţiei duce la apariţia unor consecinţe serioase: la nivel mondial, în jur de 40% dintre sarcini sunt neintenţionate și aproximativ jumătate dintre acestea se finalizează cu avort indus – Bearak, J., Popinchalk, A., Alkema, L. & Sedgh, G. Lancet Glob. Health 6, e380–e389 (2018). Sarcinile neintenţionate, avorturile și nașterile neplanificate au atât repercusiuni medicale – privind starea de sănătate a persoanelor implicate, cât și economice – din punct de vedere al cheltuielilor individuale și statale. 

Ce progrese s-au făcut privind anticoncepţionalele?

Nemulţumirea faţă de efectele opţiunilor contraceptive existente pe piaţă a determinat industria farmaceutică să creeze noi soluţii. În ultimii zece ani, au apărut produse considerate mai sigure și mai eficiente, companiile având încasări serioase de pe urma vânzării lor:

  • Mirena: dispozitive intrauterine cu eliberare de hormoni lansate de compania Bayer;
  • Lo Loestrin: contraceptive orale cu cea mai mică doză zilnică de estrogen disponibilă, această caracteristică ajutând la diminuarea efectelor secundare, comparativ cu alte produse de același tip;
  • Natural Cycles: aplicaţie aprobată ca modalitate contraceptivă, bazându-se pe temperatura corpului pentru a informa utilizatorii când sunt fertili;
  • Phexxi: un gel contraceptiv non-hormonal pe care femeile trebuie să îl folosească înaintea oricărui act sexual;

În orice caz, fiind modalităţi contraceptive noi, impactul lor va putea fi observat de abia în următorii ani. În plus, alte contraceptive considerate a fi foarte eficiente și inovatoare vor fi lansate curând, experţii (ClinicalTrials.gov, Eunice Kennedy Shriver National Institute of Child Health and Human Development in Rockville, Maryland, the Bill & Melinda Gates Foundation, US Agency for International Development, BioInnovation Institute in Copenhagen) lucrând la reexaminarea și îmbunătăţirea produselor hormonale existente.

Este neglijat domeniul contracepţiei?

Activităţile întreprinse de corporaţii și guverne privind subiectul contracepţiei sunt limitate în comparaţie cu cercetările făcute în alte domenii ale medicinei. Problemele de sănătate ale femeilor, precum și preferinţele acestora în legătură cu metodele contraceptive sunt de cele mai multe ori neglijate, neexistând suficiente studii și finanţări pentru îmbunătăţirea sau lansarea unor produse mai bune și mai sigure. 

Companiile farmaceutice cheltuiesc de obicei aprox. 20% din veniturile lor din vânzări pentru activităţi de cercetare și dezvoltare a produselor noi (EvaluatePharma Database, 2019). Pentru contracepţie, această cifră este de doar 2%. În ultimii 20 de ani, firmele biofarmaceutice au vândut, au redus sau au închis paliere care dezvoltau contraceptive non-hormonale și alte produse de sănătate feminină, cum ar fi cele adresate perioadei de menopauză. 

Deci, ce ar trebui făcut mai departe? O colaborare între sectorul public și cel privat este necesară pentru studierea, analizarea și apoi finanţarea celor mai eficiente și sigure metode anticoncepţionale. Oportunităţi pentru inovare există, așa că efectele pozitive ale progresului știinţific ar trebui să fie mai vizibile și în această zonă, întru soluţionarea acestor probleme cu care se confruntă femeile.

sursă info: nature.com.

sursă foto: aspivix.com.

Jurnal Umanist

Comentarii