Conservarea unei specii de balene este posibilă, în ciuda schimbărilor climatice din regiunea arctică

În contextul situaţiei încălzirii globale, unul dintre cele mai importante succese înregistrate în lumea animală îl reprezintă conservarea unei specii din familia Balaenidae, anume balena boreală sau balena de Groenlanda care trăiește în apele arctice și subarctice. 

Acest mamifer acvatic și-a revenit din pragul dispariţiei, numărul de exemplare apropiindu-se de cel măsurat înaintea de vânarea balenelor de Groenlanda în scop comercial din apele Statelor Unite. Această informaţie se bazează pe un fapt neașteptat explicat recent de o agenţie știinţifică americană, „Administraţia Naţională Oceanică și Atmosferică”: creșterea temperaturilor în zona arctică a grăbit procesul de recuperare a acestei specii de balene.

Chiar dacă pentru biologi această concluzie este una surprinzătoare, există certitudinea că balenele boreale au un grad de rezistenţă crescut la condiţiile climatice schimbătoare (topirea gheţii ca urmare a fluctuaţiilor de temperatură). Aceste mamifere sunt chiar avantajate de situaţia încălzirii globale, extinzându-și specia, deși specialiștii au crezut iniţial că balenele de Groenlanda nu se vor putea adapta ușor unei vremi mult mai puţin reci. 

Se pare că regiunea arctică ce experimentează reale modificări este un spaţiu potrivit pentru aceste balene, iar motivul constă în accesul mai rapid și facil la hrană. Temperaturile cresc și lumina solară devine suficient de puternică pentru a subţia straturile de gheaţă de la suprafaţa apei sau pentru a le topi integral. Astfel, mai puţină gheaţă și mai mulţi nutrienţi circulând, prin intermediul apei, spre nord de la marea Bering au determinat o creștere a organismelor vii pe care le pot consuma balenele boreale (crustacee mici: krill și copepod) de la altitudini nordice. Aceste transformări ale zonei arctice își demonstrează utilitatea în cazul acestei specii care trăiește în jurul porţiunii Alaska, fiind atinse rezultate pozitive în sensul luării în greutate și înmulţirii mai accentuate. 

De asemenea, balenele de Groenlanda au reușit să își extindă teritoriul acvatic spre nord, spre ape unde gheaţa a fost cândva prea groasă pentru a putea fi spartă, chiar și de către această specie care are forţa necesară pătrunderii dincolo de un strat de gheaţă de jumătate de metru. În timp ce exemplarele de balenă boreală din vestul regiunii arctice au fost capturate până ce au rămas doar câteva mii la sfârșitul vânătorii în scop comercial, specia a putut să-și revină, să se înmulţească și să ajungă la numărul de zece mii de exemplare la începutul de secol 21, în prezent atingând un număr de aproximativ 16 800. 

În același timp este relevant de reţinut că viitorul balenelor de Groenlanda stă sub semnul întrebării, fiindcă schimbările climatice de la nivelul regiunii arctice sunt continue, având efecte multiple. Stratul de grăsime care oferă protecţie împotriva temperaturilor foarte joase specifice apelor reci ar putea deveni un impediment pentru aceste mamifere pe durata verilor mai calde. Altă problemă cu care este posibil să se confrunte e cauzată de echipamentul de pescuit (în care își pot bloca corpurile), totodată existând riscul competiţiei pentru hrană între aceste balene și alte specii de animale acvatice arctice. Pe măsură ce gheaţa se retrage, balenele de Groenlanda devin mai expuse pericolului reprezentat de singurul lor prădător natural, orca, aparţinând familiei delfinilor oceanici. 

surse info: theguardian.com și arctic.noaa.gov.

sursă foto.

Jurnal Umanist

Comentarii