Descoperirile din domeniul Medicinei Reproducerii și al Ovulaţiei

Articol de Claudia Giulia Boar, Premiul III în cadrul concursului ”Evoluţia în Secolul 21”

Pentru menstruaţie femeile se folosesc de ce numim în ziua de azi tampon, devenind astfel un obiect indispensabil încă din cele mai vechi timpuri, motivul principal fiind că nimeni nu își dorește să se murdărească cu sânge orice origine ar avea el. Excepţie făcând-o psihopaţi.

Am ales să scriu despre tampon pentru că subiectul acesta mi-a atras cel mai mult curiozitatea, fiind o descoperire ce a ajutat peste milioane de femei în legătură cu problemele menstruale. Subiectul este cu atât mai fascinant pentru mine, că nu prea am găsit prea multe informaţii mai amănunţite despre ce făceau femeile în acea perioadă a luni sau ce credeau oamenii din trecut despre menstruaţie și tampon, subiectele fiind din câte se pare nu prea abordate sau nefiind abordate deloc, în unele cărţi și articole pe care le-am citit.

Înainte de descopoperirea tamponului din zilele noastre femeile bogate se foloseau de ce puteau, iar cele sărace își murdăreau hainele cu sânge, pentru că nu aveau ce folosi pe post de abosorbant. Conform site-ului www.greelane.com cele mai des folosite absorbante pe care le foloseau femeile în trecut erau diferite de la regiune la regiune și de la o perioadă la alta: egipteni se foloseau pentru scurgerile vaginale de un material derivat din planta papirusului; greci potrivit scrierilor lui Hipocrate sau folosit de niște scame înfășurate în jurul unei mici bucăţi de lemn etc.

Tamponul pe care îl cunoaștem acum, a fost inventat și brevetat potrivit aceluiași site, de către Dr. Earle Haas (1929), în timpul unei călători în California, unde o prietenă de a lui i-a povestit despre cum a reușit să improvizeze o alternativă la tampoanele inconfortabile și ineficiente din acea vreme, prin introducerea unui burete în interiorul vaginului. În urma unor experimente a reieșit un alt tip de tampon, unul ce conţinea o bandă strâns legată de bumbac atașată la un șnur pentru ai permite mai ușor îndepărtarea.

De atunci au apărut noi modele și designeri de tampoane, unele mai eficiente ca altele care au ușurat modul de viaţă, femeile făcându-și mai puţine griji că își vor murdări repede hainele. Chiar dacă o mai fac din când în când, grija pentru asta consider că a mai scăzut de atunci.

Apariţia tamponului pe care îl cunoaștem acum ca Always, și-a făcut apariţia în viaţa femeilor din clasa muncitoare din România doar după vremea comunismului. În România pe vreamea comunismului lui Ceaușescu, femeile din clasă muncitoare se foloseau ca tampon de niște vată pe care o puneau în exterior și prin care se putea scurge cu ușurinţă sângele. Nici cârpele pe care le întocmeau altele ca de exemplu cele folosite de bunica mea nu erau mai eficiente, sângele filtrându-se cu ușurinţă și prin ţesătură materialului. Apariţia modelului american de absorbant a adus o schimbare în bine, înlocuind metodele mai puţin eficiente și murdare, fiind mai ușor de pus și îndepărtat.

Subiectul tamponului nu a reprezentat un subiect de interes în trecut, majoritatea lucrărilor din acele vremi fiind întocmite de bărbăţi, care considerau menstruaţia într-o mai mare sau mică măsură un „subiect tabu” sau de un interes scăzut sau neimportant. La asta a dus și lacunele din domeniul medicini din acele vremi, care considerau menstruaţia potrivit bibliei și coranului un lucru necurat, tinerele fiind privite cu dispreţ de către comunitate. Religiile oricare ar fi ele au instigat la ură și violenţă, impunându-le femeilor ce trebuie să facă când au menstruaţie și sancţionându-le pe cele care nu le respectau regulile. Cu toate că în Biblie este specificată menstruaţia, acolo nu scrie și prin ce dureri treceau femeile pe atunci, sau ce foloseau pe post de tampon.

Menstruaţia în prezent ca și în trecut în unele ţări, este considerată un subiect tabu. O parte mare din tineri neștiind ce este un tampon sau ce este menstruaţia. Astă ar trebui să fie un semnal de alarmă, ca să se ia niște măsuri pentru a transforma subiectul dintr-unul tabu într-unul care poate fi deschis cu ușurinţă și fără jenă. Sper ca în viitor lucrurile să se schimbe în bine și ca tamponul să fie privit așa cum este el cu adevărat, o descoperire ce a influenţat în bine viaţa femeilor din toată lumea, scăpându-le pe majoritatea de grija murdăriri hainelor și nu numai.


Jurnal Umanist

Comentarii