Cât de mult influenţează sectorul privat retorica energiei regenerabile?

Un articol de Andreea Ianoșiu

Energia regenerabilă a devenit un motiv central propus drept soluţie pentru prejudiciile aduse mediului în ultimii ani. Acest subiect poate lua forme diverse în funcţie de publicul căruia i se adresează sau care îl adresează. Cu atât mai mult sectorul privat, regăsit printre furnizorii formelor de energie regenerabilă, influenţează narativa asupra acestui subiect.

În 2019, documentarul ”Planet of the Humans”, al cărui producător este Michael Moore, a stârnit controverse din cauza abordării noi aduse despre energiile regenerabile.

În documentar se chestionează dacă acest tip de energie poate salva problemele cu care ne confruntăm din punct de vedere al efectelor produse asupra mediului. Pentru acest documentar, au fost efectuate interviuri formale, stradale și analiză de arhivă, fiind implicaţi și activiști de mediu cunoscuţi la nivel global. Producătorii s-au concentrat pe a expune cum activitatea de creare a turbinelor eoliene, panourilor solare și altor forme de energie verde este nocivă pentru natură.

În acest sens, documentarul ilustrează că aceste energii alternative sunt foarte costisitoare, căci necesită pe lângă utilizarea carbonului, alte minereuri rare și gaze naturale, pot contribui la afectarea și poluarea mediului, au un impact negativ pentru floră și faună și nu reduc combustibilii fosili.

Jeff Gibbs, unul dintre producătorii documentarului, formulează ideea potrivit căreia tehnologia verde implică o exploatare mai abundentă a unor metale preţioase și nu poate fi posibilă fără combustibilii fosili. De exemplu, pentru a crea un mecanism verde, procesul începe cu extracţii miniere a metalelor și nemetalelor, urmând ca acestea să fie transportate la locul gazdă. În acest caz, și transportul acestor elemente se transformă într-o problemă pentru natură. Mai mult de atât, panourile solare, instalaţiile eoliene și celelalte construcţii necesită un aport mare de oţel, sticlă, aluminiu, instalaţii care trebuie a fi substituite după diverse perioade. Pe lângă mentenanţa tehnologiei, urmează etapa post-instalaţie sau post-panouri solare, după ce sistemele vechi sunt înlocuite de cele noi, cele vechi fiind depozitate în altă parte, sau aruncate.

Aici documentarul adresează încă o problemă: ”Ce se întâmplă cu sistemele energiei verzi după ce nu mai sunt utile? Unde sunt depozitate și, dacă sunt aruncate în natură, cât timp le ia să se dezintegreze? Poluează acestea mediul înconjurător?”. Se pare că acestea necesită foarte mult timp de dezintegrare, căci conţin o complexitate de elemente, care odată ajunse în mediu, devin dăunătoare pentru acesta.

Această portretizare a energiei verzi a devenit criticată intens de cercetători și actorii privaţi ce livrează astfel de servicii, clasificând documentarul drept o deviere de la realitatea funcţionării tehnologiei verzi. În 25 mai 2020, documentarul a fost șters de pe canalul Youtube, pe motivul violării dreptului de proprietate intelectuală. Ca răspuns, producătorii au negat acuzaţiile aduse, criticând la rândul lor faptul că acuzaţiile reprezintă cenzură motivată politic. Aceștia critică și intervenţia sectorului privat, furnizor de astfel de tehnologii, pentru faptul că influenţează narativa asupra soluţiei pentru problemele aduse mediului și pentru că scopul lor final este profitul, nu îmbunătăţirea ecologică.

Totuși, până la ștergere, cel puţin 8 milioane de utilizatori au vizionat ”Planet of the Humans”.

Material realizat de echipa redacţională PoliticALL cu ocazia celebrării Zilei Pământului, în parteneriat cu proiectul Umanism în România.

Surse:

https://www.theguardian.com/film/2020/may/26/michael-moore-film-planet-of-the-humans-removed-from-youtube

https://www.theverge.com/2020/5/26/21270549/youtube-michael-moore-film-renewable-energy-climate-change-removed

Jurnal Umanist

Comentarii