Cum să adopţi o atitudine eco-friendly în viaţa de zi cu zi?

Un articol de Ana Miruna Toma

În mod cert, statisticile și cercetările efectuate în ultimii ani ne indică faptul că schimbările climatice sunt parte din prezentul și viitorul nostru, iar lucrurile nu par să fie foarte optimiste când vine vorba de impactul pe care aceste modificări de temperatură îl vor aduce, din păcate, mai curând decât ne-am aștepta. În timp ce pandemia de coronavirus a acaparat atenţia întregului mapamond și a generat numeroase crize ale sistemelor medicale în ţări din toate colţurile lumii, problemele cauzate de continua încălzire globală nu au dispărut nicăieri, ci, din contră, ameninţările climatice devin din ce în ce mai apăsătoare, iar cei mai mulţi oameni consideră schimbările climatice o urgenţă globală care trebuie adresată cât mai rapid și eficient cu putinţă. Activităţile de zi cu zi ale oamenilor de pretutindeni contribuie la creșterea exponenţială a emisiilor de dioxid de carbon (CO2), cauzând creșteri importante de temperatură la nivelul atmosferei terestre și, totodată, atât un număr din ce în ce mai mare de fenomene meteorologice extreme, cât și augmentarea volumului planetar de apă, ca efect al topirii gheţarilor arctici. Dioxidul de carbon persistă în atmosferă pentru un timp îndelungat, ceea ce grăbește procesul de încălzire generat de emisiile de gaze cu efect de seră. De altfel, cea mai mare parte din volumul de CO2 eliberat în atmosferă provine din arderea combustibililor fosili esenţiali în prezent pentru funcţionarea în masă a multora dintre industriile de producţie și servcii.

Sursa imagine: sloanreview.mit.edu

Potrivit Organizaţiei Meteorologice Mondiale (OMM), spaţiul terestru este cu aproximativ un grad Celsius (1C) mai cald decât în timpurile anterioare industrializării masive, iar anii cuprinși între 2015 și 2019 au reprezentat, pe rând, noi recorduri în ceea ce privește temperatura medie a Pământului (WMO Statement on the State of the Global Climate in 2019). Dovezile arată că, din cauza activităţii umane, temperaturile globale cresc și vor continua să crească la un nivel la care ecosistemul terestru nu va putea supravieţui pe termen lung. Un sondaj iniţiat de ONU care a inclus circa jumătate de milion de respondenţi cu vârste cuprinse între 14 și 18 ani, a raportat faptul ca majoritatea tinerilor sunt deschiși propunerilor de politici publice prin care este introdusă și impusă utilizarea energiei verzi, regenerabile și sustenabile.

Cu toate acestea, ce putem face într-adevăr pentru a putea întoarce soarta planetei în favoarea noastră și a mediului înconjurător? Cum putem face zilnic diferenţa atunci când pare că toate acţiunile noastre au un impact negativ asupra climei? Pentru că schimbarea pornește de la fiecare dintre noi, un prim pas către o mentalitate mai eco-friendly este reprezentat de transformarea bunelor intenţii în obiceiuri bune. Deși la început toate aceste iniţiative îţi vor putea părea în zadar sau greu de integrat într-o rutină zilnică, după un timp, aceste intenţii vor deveni obiceiuri.

Totuși… ce măsuri concrete putem lua pentru a promova un stil de viaţă mai verde și pentru a contribui la stoparea schimbărilor climatice? Ei bine, pentru a răspunde acestei întrebări, am pregătit o serie de iniţiative eco-friendly pe care oricine le poate adapta ritmului său de viaţă!

Sursa imagine: environmentblog.net

MODA ECO-FRIENDLY, MEREU ÎN TENDINŢE

 • ,,GO Vintage!”: Întotdeauna puteţi alege să cumpăraţi articole vestimentare din magazine second-hand sau cu tematică vintage, mergând la magazinele locale. Acest lucru este avantajos atât pentru mediul înconjurător pentru că, prin această iniţiativă, atât excesul de deșeuri, cât și materialele textile fabricate în exces vor fi reduse cu ajutorul promovării unei vieţi mai lungi a hainelor pe care le purtăm.
 • Cumpăraţi mai puţin: Diminuarea fluxului de cumpărături este o modalitate cu adevărat excelentă de a proteja mediul înconjurător, reutilizând ceea ce deţineţi deja și ceea ce este deja în garderoba dumneavoastră: hainele durează în timp dacă avem grijă de ele.
 • Cumpraţi materiale ecologice: Căutaţi mai multe fibre naturale și alegeţi întotdeauna bumbacul în locul poliesterului și a altor materiale textile care cuprind în componenţa lor fibre sintetice, obţinute cu ajutorul procesărilor chimice. Nu numai că se simt mult mai plăcut atunci când le purtaţi, dar nu conţin lucruri precum microfibrele care intră în apă și sfârșesc poluând mediile marine.
 • Folosește tehnica DIY (Do it yourself): Nu este nevoie de prea mult timp pentru a învăţa cum să coaseţi manual și cum să confecţionaţi singuri articole vestimentare. Avantajele acestei tehnici constau în faptul că vă puteţi crea haine exact pe placul dumneavoastră. De exemplu, dacă aveţi o pereche de blugi mai vechi și rupţi, aceștia pot deveni o pereche foarte chic de pantaloni scurţi.

CONSUMUL DE ALIMENTE

 • Luaţi în considerare o dietă bazată pe plante (plant-based diet): Nu trebuie ca toată lumea să devină vegană pentru a fi resimţită o schimbare uriașă. Aspectul mai realist în această situaţie este legat de faptul că majoritatea oamenilor ar trebui să reducă consumul de carne la câteva zile pe săptămână, ceea ce este benefic și pentru menţinerea unei diete echilibrate și a unui stil de viaţă mai sănătos, fără exces de carne.
 • Încurajează consumul alimentelor de provenienţă autohtonă: Dacă mănânci boabe de soia care sunt expediate din China sau banane care au fost expediate din Columbia, nu este la fel de sustenabil precum dacă ai alege să consumi alimente produse în România. Dacă îţi sprijini fermierii locali pe piaţă, susţineţi și o agricultură alimentară la scară mai mică, ce tinde să fie mai amabilă cu Pământul.
 • Alege să te bucuri de alimentele sezoniere: Dacă vei consuma alimente care nu sunt caracteristice sezonului în care te afli, atunci cu siguranţă acestea au fost cultivate într-o seră imensă ce folosește o cantitate masivă de resurse pentru a ,,falsifica” practic condiţiile meteorologice propice dezvoltării acestor alimente. Pentru a produce fructe și legume în afara sezonului lor natural de coacere este folosită o cantitate masivă de energie termică.
 • Nu uita de ameninţarea ambalajelor: Există magazine care promovează cumpărăturile ce nu genereaza niciun deșeu, din care puteţi cumpăra alimente neambalate. De asemenea, puteţi merge și la supermarket și alege să achiziţionaţi fructe și legume neambalate sau să optaţi pentru cutii și carton sau alte materiale reciclabile.

ECO-FRIENDLY BEAUTY PENTRU FRUMUSEŢEA ȘI SIGURANŢA PLANETEI

 • Renunţaţi la șerveţelele și dischetele demachiante de unică folosinţă: Folosiţi materiale reutilizabile pentru a îndepărta machiajul la sfârșitul zilei. În acest fel veţi diminua cantitatea de deșeuri ce riscă să polueze mediul înconjurător ulterior.
 • Cumpăraţi produse care nu necesită ambalare: Puteţi obţine șampon, balsam și săpun în formă solidă, care nu necesită depozitarea în diverse recipiente sau ambalaje poluante. Deși s-ar putea să coste puţin mai mult, produsele solide durează mai mult în timp. Prin urmare, costul pe utilizare este de fapt semnificativ mai mic.
 • Gândiţi-vă la produsele menstruale: Tampoanele absorbante sunt articole de unică folosinţă și nu toată lumea le îndepărtează în mod corespunzător. O alternativă mult mai prietenoasă cu mediul înconjurător este optarea pentru o cupă menstrual, reutilizabilă.
 • Marile branduri pot fi, de asemenea, ecologice sau ,,cruelty-free”: Multe dintre companiile care produc produse cosmetice și de igienă se inspiră cu adevărat din mișcarea eco-friendly. Aceste tipuri de produse sunt din ce în ce mai căutate și multe branduri au început să adopte politici de producţie care să diminueze gradul de poluare generat.

CĂLĂTORUL ECOLOGIST

 • Împachetaţi sustenabil: Este de preferat ca bagajul să conţină întotdeauna doar lucrurile strict necesare. În cazul produselor cosmetice, încercaţi să limitaţi numărul de recipiente și ambalaje pe care le veţi lua cu dumneavoastră pentru a nu lăsa deșeuri de plastic în urmă.
 • Planificaţi locul în care veţi servi masa: Puteţi căuta întotdeauna restaurante care susţin iniţiative pentru protejarea mediului pentru a le încuraja activitatea eco-friendly și pentru a le recomanda și altor eventual turiști. Astfel, afacerile care promovează iniţiativele verzi vor putea conduce la o schimbare semnificativă în zona respectivă.
 • Călătoriţi cu mijloace de transport care poluează cât mai puţin: Pentru distanţele mai mari pe care le aveţi de parcurs, încercaţi să călătoriţi cât mai mult cu trenul. În ceea ce privește vizitarea unor destinaţii și obiective apropiate de locul în care sunteţi cazaţi, cel mai bun mijloc pentru a vă deplasa este bicicleta. În acest mod puteţi avea control asupra traseului și a opririlor pe care planificaţi să le faceţi, utilizaţi un mijloc de transport eco-friendly prin definiţie și faceţi și sport în același timp.
Sursa imagine: blueandgreentomorrow.com

Acum depinde doar de tine să începi să fii parte din schimbare! Cu toate aceste trucuri prezentate anterior, o întrebare rămâne: cât de eco-friendly ești dispus să devii?

SURSE (redactare):

https://www.bbc.com/news/newsbeat-47990742

https://www.bbc.com/news/science-environment-24021772

https://library.wmo.int/doc_num.php?explnum_id=10211

Material realizat de echipa redacţională PoliticALL cu ocazia celebrării Zilei Pământului, în parteneriat cu proiectul Umanism în România.

Jurnal Umanist

Comentarii