Istoria Zilei Pământului

Un articol de Ioana Mănăilă

În fiecare an, pe 22 aprilie, Ziua Pământului marchează aniversarea nașterii mișcării ecologice, începută în anul 1970.

Originile Zile Pământului

În deceniile care au precedat marcarea primei Zile a Pământului, americanii consumau cantităţi mari de gaz cu plumb din cauza folosirii automobilelor masive și ineficiente. America a rămas, până în prezent, în mare parte indiferentă în ceea ce privește preocupările legate de mediu și modul în care un mediu poluant poate ameninţa sănătatea umană.

Odată cu apariţia bestsellerului „Silent Spring” al New York Times, de Rachel Carson, în anul 1962, publicul a fost sensibilizat și preocupat de organismele vii, de mediu și legăturile dintre poluare și sănătatea publică. Aceasta a fost vândută în 24 de ţări, cu peste 500.000 de exemplare.

Cum a început ideea de a marca ziua de 22 aprilie ca „Ziua Pământului”

Senatorul din Wisconsin, Gaylord Nelson, și-a arătat pentru mult timp interesul cu privire la deteriorarea mediului din Statele Unite ale Americii. În anul 1969, luna ianuarie, acesta împreună cu mai multe persoane au asistat la efectele devastatoare provocate de scurgerile masive de petrol în Santa Barbara, California.

Sursa foto: https://ediblesantabarbara.com/1969-oil-spill/

Senatorul Nelson, influenţat de mișcarea anti-război studenţească, a dorit să insufle această energie a protestelor cu o conștiinţă publică emergentă despre poluarea aerului și a apei. Astfel, a anunţat ideea de predare a unui curs în campusurile universitare pentru mass-media naţională, convingându-l pe Pete McCloskey, politician american, să i se alăture, devenind co-președinte. Cei doi, împreună cu Denis Hayes, un tânăr activist pe care l-au recrutat, au ales ziua de 22 aprilie pentru organizarea de cursuri în campus, pentru a maximiza participarea studenţilor la curs. Această zi a fost aleasă deoarece se încadra între vacanţa de primăvară și examenele finale.

Denis Hayes și-a recunoscut potenţialul de a-i inspira pe americani și a format un personal naţional, din 85 de persoane, pentru a promova evenimentele în întreaga ţară, extinzându-se spre organizaţii, grupuri de credinţă și altele. Numele de „Ziua Pământului” a stârnit imediat atenţia presei naţionale și a cetăţenilor. Acest eveniment a influenţat 20 de milioane de americani, reprezentând în acea perioadă 10% din populaţia totală a Statelor Unite ale Americii, să organizeze mișcări de protest în stradă sau parcuri împotriva deteriorării mediului.

Sursa foto: Arvada High School students (Rocky Mountain News Photographs, Box 364, FF „Environment – Earth Day”)

La sfârșitul anului 1970, marcarea primului an în care s-a desfășurat prima Zi a Pământului, a dus la crearea Agenţiei pentru Protecţia Mediului din Statele Unite și la adoptarea altor legi de mediu, inclusiv Legea Naţională de Educaţie pentru Mediu, Legea Siguranţei și Sănătăţii în Muncă și Legea Aerului Curat. Milioane de persoane au fost protejate de boli, cât și animale pe cale de dispariţie, prin adoptarea Congresului a Legii privind speciile pe cale de dispariţie, Legea Apei Curate, cât și Legea Federală privind Insecticidele, Fungicidele și Rodenticidele.

1990 – Ziua Pământului la nivel global

Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/johnplatt/6803077096

Un grup de lideri interesaţi de mediu au interacţionat cu Denis Hayes pentru a organiza campania la nivel global, mobilizând ulterior 200 de milioane de persoane din 141 de ţări și generând prezentarea pe scena mondială a problemelor de mediu. În 1990, această Zi a dat un impuls eforturilor de reciclare în întreaga lume și a contribuit la pregătirea procesului Summitului Pământului al Naţiunilor Unite de la Rio de Janeiro din 1992. Președintele Bill Clinton a acordat senatorului Nelson Medalia prezidenţială a libertăţii pentru rolul de fondator al Zilei Pământului.

Ziua Pământului astăzi

Sursa foto: Lambert / Getty Images

Ziua Pământului este marcată în fiecare an de peste un miliard de oameni ca zi de acţiune pentru a schimba comportamentul uman și de a crea schimbări de politici globale, naţionale și locale. Lupta pentru un mediu curat continuă cu o urgenţă din ce în ce mai mare, pe măsură ce schimbările climatice devin tot mai accentuate.

Material realizat de echipa redacţională PoliticALL cu ocazia celebrării Zilei Pământului, în parteneriat cu proiectul Umanism în România.

Surse:

  1. „The History of Earth Day”, Earth Day, accesat 12 aprilie 2021, https://www.earthday.org/history/
  2. Yeo, S., 2020, „How the largest environmental movement in history was born”, BBC Future Planet, 22 aprilie 2020, accesat 12 aprilie 2021, https://www.bbc.com/future/article/20200420-earth-day-2020-how-an-environmental-movement-was-born

Jurnal Umanist

Comentarii