Zero, punctul înspre care Bill Gates tinde în noua sa carte ”How to avoid a climate disaster”

Un articol de Andrei Popa

Cum putem să ocolim un dezastru natural?” este întrebarea pe care fiecare om al secolului XXI și-o pune. Criza produsă de schimbările climatice este probabil cea mai gravă criză cu care omenirea s-a confruntat. În ultimele decenii oamenii de știinţă, filosofii, guvernele și marile corporaţii au încercat să găsească soluţii prin care civilizaţia noastră să fie salvată din faţa unui puternic dezastru natural.

Mahatma Gandhi începea discuţia schimbărilor climatice în contextul extracţiei necontrolate a resurselor din India prin celebra întrebare ”Câte planete avem?”. Elon Musk, fondatorul companiei Tesla, a înţeles întrebarea adresată de Ghandi în propriul stil și a construit proiectul SpaceX prin care dorește colonizarea altor planete potenţial locuibile pentru civilizaţia noastră. Jeff Bezos, fondatorul companiei Amazon, participă la discuţia schimbărilor climatice într-un mod similar cu Musk prin proiectul Blue Origin, prin care acesta a argumentat faptul că ”pentru salvarea Pământului avem nevoie de expediţii în spaţiu”.

Pentru Bill Gates, salvarea Pământului este strâns legată doar de o singură planetă, iar aceea este cea pe care o locuim cu toţii în acest moment. În noua sa carte ”How to avoid a climate disaster?”, Gates își împărtășește viziunea pe care guvernele și marile corporaţii ar trebui să o urmeze în ordine ca noi să putem ocoli un dezastru natural. Într-un stil accesibil și ușor de citit, fondatorul companiei Microsoft explică imensitatea știinţei care se învârte în jurul temei schimbărilor climatice prin concepte ușor de înţeles purtând publicul într-o excursie a cunoașterii care explică cum și de ce schimbările climatice au loc.

Cu siguranţă ideile susţinute de Bill Gates au mai fost dezbătute și de alţi cercetători sau investitori, precum susţine și acesta, însă cartea sa are scopul de a aduna ideile din toate domeniile relevante schimbărilor climatice înspre a produce un ghid ușor de digerat pentru orice persoană interesată. De la abordări teoretice și analiza de date din surse relevante, Gates ne împărtășește și experienţa sa de viaţă: investiţiile sale în afaceri verzi, vizite în comunităţi afectate de dezastre naturale, participări la conferinţe internaţionale, dar și noutăţi știinţifice care l-au surprins prin ingeniozitate și creativitate.

În viziunea sa, cel mai important pas de făcut în asigurarea obiectivului ”zero emiteri de gaze cu efect de seră” este tranziţia energetică de la surse poluante la surse verzi cu amprentă carbonică zero. La nivel mondial energia produce aproximativ un sfert din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră, iar prin tranziţia înspre surse verzi va elimina poluarea, dar va ajuta și la tranziţia transportului prin surse poluante înspre surse verzi, ca de exemplu mașinile electrice. Pentru Gates, viitorul constă în dezvoltarea industriei nucleare care poate să susţină marile metropole și companii prin flux continuu de energie fără a emite gaze cu efect de seră și fără limitări regionale sau meteorologice. În momentul actual, doar 10% din totalul energiei este produsă prin centrale nucleare, iar 62% prin surse poluante precum cărbune, gaze naturale sau petrol.

În ultimul rând, prin noua sa carte, Bill Gates pune accentul pe faptul că economia mondială se învârte în jurul marilor probleme cu care ne confruntăm. Dacă guvernele și marile corporaţii ar colabora în soluţionarea unui dezastru natural s-ar putea face doar prin extragerea celei mai vaste și inepuizabile resurse pe care o deţinem: inovaţia.

Material realizat de echipa redacţională PoliticALL cu ocazia celebrării Zilei Pământului, în parteneriat cu proiectul Umanism în România.

Surse:

Jurnal Umanist

Comentarii