Aspectele morale și de etică în ceea ce privește alegerea între pacienţi

Un articol de Ioana Manaila

Conform studiilor, problemele de etică care apar în cadrul clinic tind să ridice cel mai frecvent întrebări de etică personală, dar și din punct de vedere moral. „Ce ar trebui făcut?” Această întrebare ridică foarte mari probleme atunci când trebuie luată o decizie foarte importantă, în cazul de faţă, de a alege între pacienţi.

Conform majorităţii codurilor morale și în special a principalelor religii ale lumii, ideea de a lua o viaţă, cel puţin în majoritatea circumstanţelor, este greșită. Dar, în general este acceptată și credinţa conform căreia a salva o viaţă este bine.

Există multe situaţii în medicină și asistenţă medicală în care medicul sau asistentul medical trebuie să ia decizii și oricare ar fi decizia aleasă, ea tot va avea consecinţe negative. Așa cum există legi naturale care guvernează universul fizic, ca legea gravitaţiei, așa există și legi morale care determină ce este moral corect în orice situaţie dată și care vor fi absolute.

Etica reprezintă înţelegerea naturii conflictelor care decurg din imperativele morale și modul în care acestea pot fi rezolvate cel mai bine. Însă, aceasta nu decide ce este corect sau greșit din punct de vedere moral, ci ia în consideraţie cum ar trebui acţionam cel mai bine în privinţa îndatoririlor și obligaţiilor noastre ca agenţi morali.

Probleme de etică în domeniul asistenţei medicale

Problemele ce ţin de etică implică respectarea oamenilor, tratarea oamenilor cu demnitate, tratarea corectă a oamenilor și susţinerea alegerii pacientului. Atunci când se discută de probleme de etică în domeniul sănătăţii, mai exact bioetică, tindem să ne gândim la probleme ce ţin de calitatea vieţii, definirea vieţii, ce este o persoană, prelungirea vieţii, dar și la drepturile omului.

 Etica Medicală

 Medicii au obligaţii care ţin de îngrijirea pacienţilor și obligaţii specifice faţă de societate. În general, se consideră că medicii trebuie să acţioneze întotdeauna în interesul pacienţilor lor, însă uneori există un conflict între obligaţiile faţă de un pacient și cele percepute a fi datorate comunităţii sau altor pacienţi. Principiul central al eticii medicale moderne este respectul pentru autonomia pacientului și principiul fundamental al consimţământului informat.

 Atunci când apare o problemă de etică, trebuie să judecăm ce e bine sau rău, să alegem între opţiuni, să decidem dacă trebuie să facem ceva sau să nu facem nimic, dacă ar trebui sau nu ar trebui să acţionăm. Acestea apar când există o dilemă și trebuie să se facă o alegere dificilă. Aceste alegeri sunt influenţate mereu de aspecte etice, morale, de drepturile pacienţilor, de Codul Etic al Medicilor și nu numai.

Material realizat de echipa redacţională PoliticALL cu ocazia celebrării Zilei Internaţionale a Umanismului, în parteneriat cu proiectul Umanism în România.

Bibliografie

Benjamin Freedman, C. W. (1999). Duty and Healing: Foundations of a Jewish Bioethic. Routledge.

Etica și etica medicală. (n.d.). Boli Ocupaţionale, USMF .

Europe, C. o. (2015). Ghid pentru procesul decizional privind tratamentul medical în situaţiile de la fnalul vieţii. Council of Europe , 30.

McCarthy, J. (2003, december 8). Principlism or narrative ethics: must we choose between. Medical Humanities .

Popovici, S. (2017). Etica în asistenţa medicală. OAMMR-IAȘI .

Schneider, C. E. (1998). The Practice of Autonomy: Patients, Doctors, and Medical Decisions. University Press.

Jurnal Umanist

Comentarii