O alternativă la nunta tradiţională: Nunţile Umaniste

Un articol de Dora Timar

Există persoane care în viaţa lor de zi cu zi au adoptat fundamentele umaniste după care își orientează atât viaţa personală cât și acţiunile profesionale pe care le întreprind, aceste persoane eliberându-se de standardele sociale tradiţionale și, alegând în schimb să îmbrăţișeze o viaţa seculară, activistă, empatică și etică. Aceștia se pot căsători în mod umanist, fenomenul nunţilor umaniste luând avânt în ultimii 16 ani mai ales în Scoţia și Irlanda, oferind posibilitatea persoanelor care nu se ghidează după o anumită religie să celebreze evenimente precum căsătoria într-un mod în care nu sunt supuși convenţionalismului.

Sursa foto: hitched.co.uk

Ce este o nuntă umanistă?

O nuntă umanistă este o ceremonie semnificativă, non-religioasă care pune la dispoziţie oamenilor oportunitatea, în circumstanţe normale, de a se căsători în mod unic, fără reguli prestabilite, oferindu-le flexibilitatea de a fi creativi și originali în crearea momentelor speciale ce vor constitui ziua nunţii. 

Primele nunţi umaniste din Scoţia au avut loc acum 16 ani, când 82 de cupluri au decis să se căsătorească în această manieră având acordul legal al guvernului, iar de atunci numărul ceremoniilor oficiate de către umaniști a crescut masiv, chiar depășind numărul căsătoriilor religioase catolice din ţară. Datele statistice din iunie 2020 au arătat că numărul căsătoriilor umaniste realizate pe teritoriul Scoţiei au acumulat 22.6% din totalitatea nunţilor din Scoţia, pe când nunţile creștine formau 22.3% din totalitatea ceremoniilor.  

În mod evident, faptul că este o nuntă non-religioasă, aceasta nu presupune gestionarea ritualului de către un preot sau pastor, dar nu întotdeauna situaţia a fost astfel. Multe guverne din diverse ţări în continuare resping nunţile laice, și există obligativitatea ca mirii să înregistreze căsătoria la un oficiu civil, nefiind recunoscut statutul umanist al nunţilor în egalitate cu nunţile religioase. La foarte puţină distanţă de Scoţia, în Anglia și Wales, nunţile umaniste sunt recunoscute doar dacă este respectată condiţia de căsătorie în cadrul unui oficiu civil, determinând astfel mii de cupluri din regiune să călătoarească în Scoţia pentru a-și oficia nunta non-religioasă. 

Diferenţele esenţiale dintre o nuntă umanistă și una religioasă constau în faptul că ritualurile tradiţionale  dispar, nu există obligativitatea spovedaniei sau a împărtășaniei, nunta se poate oficia în orice perioadă a anului (spre deosebire de unele nunţi religioase care sunt constrânse de perioade de post în care nu este permisă căsătoria) și ceremonia poate avea loc oriunde, existând flexibilitatea de a susţine oficierea căsătoriei în afara altarului și bisericii. De asemenea, nunta poate avea loc într-un mod unic, structura desfășurării nunţii fiind în întregime la latitudinea mirilor, deci, deși poate exista un delegat oficial din partea umaniștilor care să gestioneze jurămintele și discursul, cuplurile au libertatea de a decide ce anume va conţine și cum se va desfășura nunta umanistă. 

De ce nu sunt recunoscute universal nunţile umaniste?

Sursa foto: humanism.org.uk

În Marea Britanie există peste 70.000 de membri ai societăţii umaniste, fiecare aderând la un set de principii morale care definesc și deservesc societatea. Ceremoniile umaniste sunt create individual pentru a reflecta viaţa și natura celor implicaţi, și nu se rezumă doar la nunţi. Spre exemplu, în cadrul înmormântării muzicianului de jazz George Melly, care era adept al umanismului, serviciul ceremonial a constat în discursul familiei, recitarea unor fraze importante din Moartea lui Falstaff (William Shakespeare), muzică jazz și chiar ascultarea unei înregistrări a lui George în care cânta piesa Autumn Leaves. Intimitatea momentului este direct proporţională cu originalitatea de care au dat dovadă cei apropiaţi în crearea ceremoniei, prin faptul că au avut libertatea de a-și aminti persoana îndrăgită într-o structură îndepărtată de ritualurile rigide tradiţionale, existând un efort colectiv de a aduce recunoaștere persoanei decedate într-un mod natural și personal. În aceeași manieră, nunţile umaniste pot avea susţinere de discursuri din partea apropiaţilor, activităţi creative și locaţii unice, fără a fi necesară recunoașterea acestora de către o instituţie religioasă. 

Umaniștii din Anglia au purtat lungi discuţii în Parlament, cu reprezentanţi locali și oficiali pentru a schimba legislaţia în vigoare în sensul în care căsătoria umanistă să fie recunoscută ca alternativă pentru căsătoria religioasă. Deși există promisiuni cu privire la legalizarea căsătoriilor umaniste, politicienii din Anglia au invocat mai multe îngrijorări cu privire la aceste nunţi printre care faptul că nu sunt susţinute într-un loc prestabilit (cum este în cazul nunţilor religioase biserica, moscheea și sinagoga), umaniștii preferând să organizeze nunţile în aer liber, un motiv care conform umaniștilor nu are argumente relevante la bază. Alte considerente oficiale de opunere a legii au fost legate de statutul legitimităţii ceremoniilor, incluzând căsătorii forţate sau false, și riscul ca întreprinderile de profit să intervină în oficierea evenimentelor. Totodată, Organizaţia Umaniștilor din Marea Britanie a oferit răspunsuri pentru îngrijorări, explicând aria de activităţi, integritatea organizaţiei și angajamentul faţă de principiile etice. 

Nunţile umaniste se oficiază în mai multe ţări, inclusiv în România, deși nu au statut oficial sau nu sunt recunoscute de către instituţii cu autoritate în oficierea ceremoniilor. Astfel, persoane care nu simt că aparţin unei religii anume, dar sunt reuniţi de aceleași idealuri umaniste continuă să se căsătorească, petrecând un moment autentic alături de oamenii apropiaţi și având convingerea că simbolistica personală pe care o conferă căsătoriei este mai importantă decât recunoașterea oficială a acesteia. 

Sursa foto: BBC

Material realizat de echipa redacţională PoliticALL cu ocazia celebrării Zilei Internaţionale a Umanismului, în parteneriat cu proiectul Umanism în România.

Surse:

https://www.theguardian.com/commentisfree/2018/sep/17/humanist-weddings-scotland-england-wales

https://www.theguardian.com/world/2018/aug/14/what-god-has-not-joined-together-the-rise-of-the-humanist-wedding

https://inews.co.uk/news/scotland/humanist-marriages-overtake-christian-scotland-455735

https://www.bbc.com/news/uk-scotland-33146224

Jurnal Umanist

Comentarii